Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Στήριξη και κίνηση στη Μέλισσα


  Όπως κατά κανόνα σε κάθε έντομο έτσι και στην μέλισσα στο σώμα της διακρίνονται τρία βασικά τμήματα, την κεφαλή, τον θώρακα και την κοιλία. Το σώμα της μέλισσας περιβάλλεται από εξωσκελετό, ο οποίος δίνει στήριγμα στους μυς, ενώ δεν διαθέτει ενδοσκελετό. Καλύπτεται ολόκληρο από πλούσιο και πυκνό τρίχωμα. Η κάθε τρίχα μοιάζει με στάχυ, γεγονός που βοηθά την μέλισσα να επιτελέσει το ρόλο της ως επικονιαστής φυτών.
            Θώρακας
            Ο θώρακας αποτελείται από 4 τμήματα και  φέρει τα όργανα κίνησης του εντόμου, δηλαδή τα φτερά και τα πόδια. Κάθε θωρακικός δακτύλιος αποτελείται από 4 πλάκες
            Στον λαιμό, στο σημείο που συνδέεται η κεφαλή με τον θώρακα, βρίσκεται το αισθητήριο όργανο της ισορροπίας. Παρόμοιο όργανο υπάρχει και στ σημείο σύνδεσης του θώρακα με την κοιλία, στον μίσχο.
            Τα φτερά
            Η μέλισσα έχει δύο ζεύγη φτερών. Το πρώτο το μεγαλύτερο σε μέγεθος ενώνεται κατά την πτήση με το δεύτερο με άγκιστρα ( hamulli ) . Μ’ αυτό τον τρόπο μεγαλώνει η επιφάνεια επαφής με τον αέρα και μειώνεται ο στροβιλισμός. Τα φτερά είναι μεμβρανώδη, με πολλές νευρώσεις, οι οποίες εκτός της ενίσχυσης που προσδίδουν, τροφοδοτούν τα φτερά με αιμολέμφο και οξυγόνο.
            Η μέση ταχύτητα πτήσης για την εργάτρια έχει υπολογιστεί στα 24 km / h , όταν ο πρόλοβός της είναι άδειος και 23,4 km / h με γεμάτο πρόλοβο.
            Τα πόδια
Η μέλισσα έχει τρία ζεύγη ποδιών. Κάθε πόδι αποτελείται από 5 τμήματα:
Tο ισχίο, τον τροχαντήρα, τον μηρό, την κνήμη και τον ταρσό.
            Αντίστοιχα ο ταρσός αποτελείται από 5 ταρσομερή . Το πρώτο ταρσομερές ονομάζεται βασιταρσός, ενώ το πέμπτο πόδι.
            Στο πόδι, το τελευταίο ταρσομερές του ταρσού, υπάρχει ζεύγος οργάνων  που βοηθά τη μέλισσα να βαδίζει σε λείες επιφάνειες.

Χρήστος Τσολακίδης Α΄1

1 σχόλιο: