Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Η στήριξη και η κίνηση του γλάρου

Η στήριξη και η κίνηση του γλάρου
           
clip_image001Ζει στις θαλάσσιες ακτές και στις όχθες ποταμών και λιμνών και τρέφεται με σκουλήκια, έντομα και ψάρια. Στην Ελλάδα υπάρχουν 10 είδη.  
Το κύριο χαρακτηριστικό του γλάρου και γενικότερα όλων των πτηνών είναι τα φτερά τους, τη βοήθεια των οποίων μπορούν να πετούν αλλά και να κρατούν την ισορροπία τους στον αέρα, να προφυλάγονται από το κρύο και την ζέστη και να τα βοηθούν να επιπλέουν μέσα στο νερό.
Οι ρίζες των φτερών του γλάρου είναι μέσα στο δέρμα και σταματούν να μεγαλώνουν όταν αναπτυχθούν τελείως. Κάθε χρόνο  πέφτουν    και βγαίνουν άλλα καινούρια. Aυτό ονομάζεται   πτερόρροια.Τα φτερά αποτελούνται από τον κάλαμο και τη ράχη.                                    
Στη ράχη  βγαίνουν    αριστερά και δεξιά μύστακες που ενώνονται μεταξύ τους και αποτελούν τα γένια. Οι νεοσσοί είναι σκεπασμένοι με πούπουλα.Τα παραδείσια πουλιά  έχουν στο κεφάλι τους κοσμητικά φτερά.
Τα πτηνά όταν θέλουν να απογειωθούν χτυπούν τις φτερούγες τους δυνατά.Στην πτήση τους υπάρχουν τρεις τρόποι:
1.Ο γλάρος  χτυπά συνέχεια τις φτερούγες του,αυτή είναι η προωθητική πτήση.
2.Ο γλάρος αφήνεται με τις φτερούγες ανοιχτές να παρασύρεται από τον άνεμο , αυτή η πτήση είναι η ολισθαίνουσα.
3.Ο συνδυασμός της πρώτης και δεύτερης πτήσης  ,είναι η μικτή πτήση.                                             Ο γλάρος είναι πτηνό  της θάλασσας και πετά με την ολισθαίνουσα πτήση , άλλα πτηνά της θάλασσας που πετούν με τον ίδιο τρόπο είναι η φρεγάτα και ο πουρφίνος. Επειδή πετούν ψηλά έχουν μεγαλύτερες φτερούγες.Ο τρόπος προσγείωσης  και απογείωσης εξαρτάται από το μέρος που ζει το κάθε πτηνό . Ο γλάρος επειδή είναι υδρόβιος σπρώχνει το                                                                   νερό με τα πόδια του πρώτα και μετά πετάει.  Η προσγείωση είναι πιο δύσκολη γιατί το πτηνό πρέπει να κατευθυνθεί με τις φτερούγες του και να προσεγγίσει το έδαφος ή το νερό με τέτοιο τρόπο που θα προστατεύει το σώμα του.
image                                                                                                ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ                                                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου